joi, 2 martie 2017

Interviu Alexa Drăgan - autoarea romanului ,,Contract marital”

     

Mulți știm ce înseamnă munca de jos și aproape toți pornim de acolo. Alexa Drăgan mi-a demonstrat încă de când am cunoscut-o ce fel de persoană este, cât de mult luptă pentru ceea ce își dorește, iar printr-un interviu oferit paginii Șoarece de bibliotecă mi-a confirmat toate trăsăturile.

     Așadar, vă invit pe voi, cititorii blogului, să descoperim împreună misterele din spatele unui roman proaspăt publicat și ale autoarei lui.

Șoarece de bibliotecă: Cum ai început să scrii? La ce vârstă, ce ai scris prima dată, cum ai ajuns să scrii? Și care e povestea cu Wattpad-ul.


Alexa Drăgan: Prima dată am scris la 17 ani. Pe atunci nu aveam calculator, așa că am scris pe un caiet gros de A4. Mă uitam într-una din seri la serialul meu preferat „Murder, she wrote " și am început să mă gândesc: oare eu aș reuși să scriu la fel ca ea? Să scriu un roman polițist? În seara aceea am început să scriu primul meu roman. Se intitula Psihologia Crimei. Desigur că l-am scris în stilul Alexa Drăgan, adică polițist dar și cu tentă de supranatural. Mi-a luat un an să îl termin, dar eram mândră de mine că am reușit! Bunica mea avea o prietenă de familie a cărei fiică lucra la o tipografie. I-am dat caietul, ea mi l-a transcris la calculator si mi l-a scos în două exemplare. Am plâns în ziua în care bunica mea s-a întors dintr-o vizită de la ea și mi le-a adus. Atunci mi-am împlinit prima oară visul. Dar după câteva luni m-am oprit. Eram mai mică, mai influențabilă și după ce verișoara mea a făcut reclamă cărții pe unul din site-urile ei, am primit un comentariu de la o fată, ce era și ea scriitoare... nu are rost să transcriu exact ce mi-a zis, spun doar esențialul: mă sfătuia să mă las de scris, că nu e de mine. Fraieră ce eram, am ascultat-o. De-abia acum un an, în martie 2016 mi-am făcut din nou curaj să scriu. Nu mă puteam abține, visam noapte de noapte tema cărții mele fantasy, pot spune că scrisul mă chema, așa că am ascultat. Am început să scriu și am postat pe Wattpad prima mea poveste fantasy, numită „Aleasa". Am rămas surprinsă când am descoperit că aveam cititori, așa că am continuat și nu regret!

ȘB: Care a fost prima persoană care ți-a dat feedback și care a fost reacția ta?

AD: Prima persoană care a citit ,,Aleasa” și m-a încurajat să postez pe Wattpad a fost prietena mea Dana. Am rămas surprinsă când am descoperit că îi plăcea, dar și reticentă. Am crezut că zice așa pentru că este prietena mea și mă iubește. Pe urmă, i-am cerut sfaturi despre scris unei bune scriitoare de pe Wattpad, autoarea seriei „Secrete Încătușate" -  Karina Dsl. A avut răbdare să citească începutul poveștii mele, să îmi dea sfaturi și să mă încurajeze să postez pe Wattpad. Ea și încă o bună prietenă de-a mea, care este tot scriitoare pe Wattpad, Alexandra Joița, au fost cele care m-au adus în acest univers și mereu le voi fi recunoscătoare.

ȘB: De unde a plecat ideea pentru „Contract Marital"?

AD: Nu o să îți vină să crezi, dar ideea mi-a apărut în vise. La început încercam să ignor aceste vise, mai ales că eu eram axată pe genul fantasy și nu credeam că ar fi posibil să pot scrie o carte de dragoste. Din nou, cea care m-a convins să încerc a fost prietena mea Dana. Mi-a spus că merită să încerc, deoarece este un subiect original și va avea succes. De data asta am ascultat-o, mă învățasem minte. Mereu îi voi fi recunoscătoare pentru faptul că m-a încurajat când nici măcar eu nu credeam că este posibil, așa că am ascultat-o și într-una din seri când am avut din nou acel vis, m-am trezit și am notat tot, înainte de a uita. De acolo, restul poveștii a apărut pe parcurs. Ideile îmi apăreau pe parcurs ce scriam, lăsându-mă uimită cât de bine se îmbinau de fiecare dată. Am riscat și am câștigat.

ȘB: Te-ai gândit la început că vor fi mai multe romane/părți?

AD: Sincer, nu. Aveam schița trasată, știam exact cursul poveștii, dar pe la jumătatea volumului mi-am dat seama că nu voi putea scrie tot ce aveam în cap într-unul singur, așa că am decis că vor fi două.

ȘB: Cum ai ales tema? De fapt temele, pentru că ai o îmbinare de două teme în cartea ta(povestea de dragoste și povestea din trecut)?

AD: Nu știu exact cum de mi-a venit ideea să le combin... probabil din cauza trecutului, din cauza primului roman scris, cel polițist. Voiam să scriu, într-adevăr o poveste de dragoste, una care să ajungă la inima cititorilor mei, dar de asemenea voiam să aibă ceva special, nu doar romance și atât, așa că am decis să introduc și acest element al trecutului dureros. Iar în volumul doi va fi și mai multă acțiune ca în primul, crime, răpiri... dar și mai multă dragoste!

ȘB: Cum ai ales titlul? Ce semnifică el?

AD: Hihihi, și acum mă bufnește râsul, aducându-mi aminte câte zile m-am chinuit, împreună cu prietena mea, să alegem titlul cărții. Un lucru era cert: trebuia să conțină cuvântul contract. Am încercat atâtea variante: contract de căsătorie, contract prenupțial etc. Câștigătorul a fost Contract Marital. M-a cucerit de prima oară când l-am pronunțat. Suna foarte bine, se potrivea mult mai bine poveștii și era foarte a la moi.

ȘB: Ai avut nevoie de inspirație pentru a scrie ceva sau poți face asta oricând?

AD: Singura dată când nu pot scrie este când sunt obosită. De exemplu în dimineața când ies de la muncă, ajung acasă, dorm până după-amiază și când mă trezesc, pur și simplu nu pot scrie. Am încercat de n ori, dar nu a ieșit nimic. În schimb, a doua zi, reușesc să scriu un capitol, stau toată ziua și scriu, fiind conștientă că următoarele două zile voi fi la muncă și nu voi mai putea. Inspirația poate să vină oricând, din orice lucru ce pentru alții ar fi banal, dar pe mine să mă ajute să scriu. Cel mai mult și cel mai bine scriu atunci când sunt supărată și vreau măcar pentru câteva ore să scap din lumea mea, să evadez într-o lume  făurită de mine.

ȘB: Te regăsești în vreun personaj din carte? Cu care și de ce?

AD: Mă regăsesc în toate personajele mele. Fiecare are câte un pic din mine, din personalitatea mea. Personajul care seamănă cel mai mult cu mine este Anastasia, personalitatea ei având mai multe fațete: când puternică, când slabă. Când adultă, cărând greutatea lumii pe umeri, când copilăroasă. Seamănă cel mai mult cu mine, deși și celelalte personaje au bucățele din sufletul și personalitatea mea. Toate sunt speciale pentru mine. Toate sunt... eu!

ȘB: Spune-mi ceva despre cuplul mult îndrăgit Anastasia-Damian.

AD: Hmm, aș putea spune multe... Doi oameni foarte diferiți, dar în același timp asemănători. Doi oameni ce au suferit la fel de mult, ce au uitat ce este dragostea, dar o redescoperă împreună. Nu sunt perfecți, nici pe departe. Fac greșeli ca orice om. Se ceartă, se împacă. Cel mai important lucru: se vindecă unul pe celălalt. Se iubesc sincer, deși încăpățânarea lor le mai pune piedică în relație. Restul... cine citește va afla.

ȘB: Ai avut vreo lansare de carte? Sau o promovare a ei? Dacă da, unde s-a ținut, cum a fost și pe cine ai avut alături? Dacă nu, ai vrea să ai?

AD: Din păcate, nu. Nu am avut o lansare a cărții. Mi-aș fi dorit mult. Așa cum orice persoană își imaginează cum va fi când visul i se va împlini, așa mi-am imaginat și eu: că voi avea o lansare de carte, că voi avea alături familia și prietenele și că voi avea alături cititoarele mele fidele. Din păcate, nu s-a întâmplat, dar sunt sigură că aș fi fost fericită, aș fi avut mii de emoții și mi-aș fi înnebunit prietenele, dar asta e... în viață nu poți avea chiar tot ce îți dorești. Sunt mulțumită măcar că mi-am împlinit visul de a publica. Poate restul va veni de la sine.

ȘB: Este ceva ce ai vrea să știe cititorii tăi despre cartea ta?

AD: Faptul că această carte este izvorâtă din inima mea. Tot ce am scris a venit din imaginația mea, dar... nu absolut tot. Numai prologul, pot spune că nu este o ficțiune, este exact viața mea, descrisă în câteva pagini. Restul este ficțiune, după aceea mi-am dat seama că nu am cum să scriu toată cartea doar inspirată fiind din viața mea, căci ar fi plictisitoare.
PS: Această dezvăluire despre prolog este în premieră.

ȘB: Ai dori mai mulți cititori? Ce le-ai spune ca să îți încerce cartea?

AD: Orice scriitor cred că și-ar dori să aibă câți mai mulți cititori, așa și eu. Le-aș spune că este o poveste de dragoste apropiată realității în care trăim. Personajele mele nu sunt scoase dintr-un film sau o telenovelă. Sunt persoane normale, cu defecte și calități. Sunt persoane ce au suferit, ce uitaseră sau au vrut să uite ce este dragostea, dar în ultimă instanță, și-au dat șansa de a fi fericiți, de a risca. Au ales dragostea, și au renunțat la temeri. Au ales familia. Sper eu, că am reușit să ajung la sufletul cititorilor mei, că i-am ajutat să simtă exact ce au simțit și au trăit personajele mele. Este o poveste frumoasă de dragoste, ce sper că va fi citită de cât mai multe persoane.

ȘB: De ce succes se bucură primul volum pe Wattpad? Ce spun oamenii?

AD: La ora actuală, volumul întâi are pe Wattpad 59,1 mii de vizualizări, deși am fost obligată să o adaug la lecturile pentru adulți. Zilnic continuă să urce vizualizările, ceea ce mă uimește. Totul datorită cititoarelor mele. Niciodată nu mi-aș fi putut imagina că voi ajunge să am la o carte atâtea vizualizări. Poate altor persoane li se va părea puțin sau obișnuit, dar pentru mine este uimitor, căci mă așteptam ca povestea mea să nu aibă deloc succes. Am primit multe comentarii de la cititoarele mele, ce au reușit în atâtea zile mohorâte să-mi aducă soarele în inimă. Pentru a le mulțumi, am adunat câteva dintre mesajele lor și le-am adăugat pe coperta din spate a cărții. Mesajele lor m-au ajutat să nu renunț, să continui să scriu și pentru asta, le voi fi veșnic recunoscătoare.

ȘB: Spune-mi câteva lucruri despre tine. Cine ești, unde lucrezi? Ai prieteni, ești căsătorită?

AD: Lucrez la o firmă de securitate numită Securitas. Lucrez ca dispecer centru de alarme, este meseria ce o practic de exact șapte ani. Am 29 de ani și nu, nu sunt căsătorită. Să zicem că nu am avut mult succes în acest „domeniu", de aceea și eram reticentă în a scrie o poveste de dragoste. Am câteva prietene, ce le ador și ce pot spune e că sunt o norocoasă având dragostea lor. Ele sunt surorile mele de suflet. Am două surori, eu fiind cea mijlocie(acesta este singurul detaliu ce nu apare în prolog). Cea mare este căsătorită, la fel și cea mică. Eu  locuiesc cu bunica și cu una din prietenele mele. Îmi doresc o familie, copiii, o fetiță exact ca Miruna. Îți mai dau un spoiler: personajul meu Miruna este în totalitate nepoțica mea Miruna. I-am folosit și numele și descrierea. Fiecare trăsătură a sa, contur, este despre ea, rațiunea mea de a trăi. A trebuit să lupt pentru multe, lupt în continuare. Nu am avut un trecut privilegiat, dar am avut ceva ce nu mulți oameni au: dragostea familiei mele și a prietenelor mele, ce și ele fac parte din familie. Aceste minunate ființe ce am norocul să facă parte din viața mea sunt comoara mea și mereu le voi prețui.

ȘB: Cum te-ai descrie ca fire în câteva cuvinte?

AD: Încăpățânată, uneori melancolică, alteori copilăroasă. Câteodată cinică, uneori visătoare. Lupt pentru ceea ce vreau și obțin ce îmi doresc, indiferent dacă îmi ia și zece ani.

ȘB: Ce hobby-uri ai?

AD: Cititul este cel mai mare hobby al meu. Scrisul nu îl pot adăuga la această categorie, căci am depășit de mult etapa aceasta, acum este un stil de viață. Ador să văd filme, mai ales cele fantasy. Ador să călătoresc, deși nu o prea fac, dar merg oriunde cu ajutorul cărților.

ȘB: Numește 3 cărți care ți-au plăcut, pe care nu le poți uita.

AD: Hmm, cam greu să aleg doar trei: prima alegere ar fi ,,Academia Vampirilor”, acea serie mi-a ajuns la suflet, iar povestea de dragoste dintre Rose și Dimitri m-a uimit. Am recitit toată seria de pe puțin cinci ori până acum și tot nu m-am săturat. Următoarea alegere ar fi Sandra Brown – ,,Dragoste sub presiune” și a treia alegere fiind scrisă tot de ea – ,,Răpirea”. Sandra Brown este scriitoarea mea preferată și mereu mă vor fascina cărțile ei. Sunt mult mai multe care mi-au ajuns la suflet și nu le voi uita vreodată.

ȘB: Ce îmi poți spune despre următorul volum? Când va apărea, ce va fi?

AD: La următorul volum încă mai lucrez, dar mai am decât câteva capitole și aventurile Anei și ale lui Damian se vor încheia. Chiar mă întristează acest gând, dar orice poveste trebuie să aibă și un sfârșit, nu? Nu știu exact când o voi publica, trebuie să o corectez întâi, să nu se repete povestea de la primul volum... Sper cel târziu în mai să fie gata. Acest al doilea volum va fi mai plin de acțiune, crimă, răpire, dar desigur și mult mai multă iubire, povestea lor de dragoste  avansând și devenind mai puternică.

ȘB: Ce planuri mai ai în lumea creației literare?

AD: Următorul meu plan, după ce voi reuși să public și volumul doi din ,,Contract Marital”, va fi să scriu o nouă carte ce o am în plan de ceva timp. După ce o voi termina și pe aceea, vreau să rescriu ,,Aleasa” și cine știe, poate și ,,Psihologia Crimei”. Poate într-o zi voi reuși să îmi public toți „copiii". Acum, cum o vrea Dumnezeu. Cert este că voi scrie și voi scrie și voi tot scrie.

ȘB: Acestea au fost întrebările, dragă scriitoare. Mi-au plăcut enorm răspunsurile tale și îți mulțumesc pentru timpul acordat paginii mele. A fost o onoare pentru șoricei să afle atâtea lucruri despre tine.

AD: Îți mulțumesc din suflet și eu pentru acest interviu, a fost onoarea mea să îți răspund la întrebări. Te pup dulce. :*

     Poate viața nu îți dă ceea ce vrei mereu, dar Alexa a demonstrat că poți lupta cu ce ai tu mai bun, iar dacă îți urmărești visul, cu siguranță ajungi să ți-l împlinești. Interviul acesta poate fi o lecție pentru cei care sunt la început și totodată o încurajare.
     Sper că ați aflat lucruri interesante despre scriitoare și că v-ați bucurat la fel de mult ca mine de acest articol.

    Toate gândurile mele bune,
    Șoarecele de bibliotecă.

2 comentarii: