joi, 6 aprilie 2017

Recenzie "Furia Roșie " de Pierce Brown


Titlu: Furia  Roșie (Originial Red Rising) 

Autor: Pierce Brown

Editură: Young art

Pagini: 488 

Gen: Science Fiction & Epopee distopică

Descriere:
 "În viitor, populaţia lumii e împărţită în clase având funcţii strict și clar definite, iar fiecărei clase îi corespunde câte o culoare. Darrow e un Roşu şi un Sondor al Iadului care lucrează în adâncul minelor de pe Marte pentru a face suprafaţa planetei locuibilă. La fel ca toţi cei din neamul lui, trudeşte din greu pentru a oferi un viitor mai bun generaţiilor următoare. Darrow va descoperi însă destul de repede că umanitatea ajunsese demult să populeze planeta Marte, iar cei ca el sunt ţinuţi drept sclavi de o clasă conducătoare decadentă, cea Aurie. Singurul mod în care se poate face dreptate în această societate abuzivă este ca Darrow să se infiltreze în mijlocul Auriilor, devenind unul dintre ei."



 Un citat de pe copertă m-a determinat să o citesc și nu am regretat.  „O poveste despre răzbunare, război și cucerirea puterii... amintind de Jocurile foamei și de Urzeala tronurilor.“ Kirkus Review, Urzeala tronurilor fiind factorul decisiv.  
 Într-adevăr, s-a dovedit a fi o combinație interesantă între joc și supraviețuirea celui mai puternic, răsturnări de situație și strategii remarcabile.  
  
 Avem rezumatul primei părți încă din descriere; îl cunoaștem pe Darrow, Roșul cu un nume inColor, un Sondor al Iadului de pe Marte. Fiecare zi este deosebit de periculoasă în această meserie, deoarece sondarea presupune o mânuire extrem de abilă a utilajului, la o temperatură incredibil de ridicată și cu șerpi care nu-și doresc decât să-și depună ouăle în interiorul oamenilor.  
  
 Un vis, un cântec și o tragedie îl împing pe Darrow să ajungă printre Fii lui Ares, care fac posibilă infiltrarea lui în rândul Auriilor, o culoare mult superioară, care se bucură de lux și privilegii.  
  
„- Vreau să-ţi foloseşti abilităţile pentru visul tatălui tău. Vezi cum se uită oamenii la tine, vezi cum te urmează. Vreau să crezi că merită să rişti pentru a stăpâni acest pământ, pământul nostru.”
  Societatea Auriilor functionează pe o selecție fortată, unde cei slabi sunt uciși; prin astfel de selecții trece și eroul nostru Roșu, iar discrepanțele dintre noțiunile de iubire și familie pe baza cărora a crescut și pe care le întâlnește în noua societate de care aparține îi ridică intrebări existențiale, dar îi oferă totodată inteligența și umanitatea necesare evoluării.   
 
  

"Asta nu este planeta Marte pe care ne-au arătat-o la CutiileHologramă. Nu este un loc inadecvat pentru oameni. Este un loc al minciunilor, al bunăstării şi al deplinei abundențe.
Mi se taie respiraţia în fața grotescului situaţiei."
 Jocul în care este prins se bazează pe supraviețuirea celui mai puternic, însă intervențiile ilegale și multele carențe etice îl fac cu atât mai periculos.  

 Personal, așteptam un reading slump de toată frumusețea de pe urma acestei cărți, însă continua schimbare a contextului și țelurile pe termen scurt ale eroului m-au convins până la urmă să o termin. Deși prima parte mi s-a părut ușor înceată, de la începutul jocului nu am mai putut-o lăsa din mână, iar acum de-abia aștept să pot lua și volumul doi.  
  
 Mi-a plăcut în special construcția personajelor, fiecare cu scopurile sale, mai mult sau mai puțin onorabile, personalități extrem de diferite și construite frumos, complex și în conformitate cu valorile culorilor de care aparțin.  
    
  
 Puncte tari: 
  
-construcția personajelor (am detaliat mai sus)  
-perspectiva socială ierarhizată artificial 
-expunerea realistă a unor stări interioare și oglindirea lor în acțiuni concrete.  
  
 Puncte slabe: 
  
-începutul prea lin, din punctul meu de vedere, și cam atât.  
  
 În concluzie o recomand ca o aventură bine descrisă și construită, în urma căreia rămânem cu destule întrebări care (sper) își vor găsi răspuns în volumele următoare.  

In privința notei, aș merge spre 9/10. 
  

 "Sunt Secerătorul și moartea e umbra mea" 
 Ați citit-o deja? Ce părere ați avut ?  
 Dacă nu, sper că v-am stârnit curiozitatea, pentru că merită.


-Ross
  

Un comentariu:

  1. Am auzit de acesta carte dar nu am avut niciodată șansa să o cumpăr. Aștept să apară la clubul de lectură. 😍

    RăspundețiȘtergere