joi, 19 iulie 2018

Mai multe romane clasice



Mulți dintre voi preferați romanele clasice ... la fel ca mine. Și mă gândesc că deja ați citit anumite opere renumite, așa că nu mi-a fost ușor să aleg câteva cărți pe care să vi le recomand să le citiți. Poate veți avea nevoie de mai mult timp, dar nici chiar atât de mult încât să tot amânați citirea lor.
Vă veți convinge de asta atunci când veți decide să începeți lectura. Sunt niște capodopere care au o temă comună: iubirea neîmplinită. Puteam să nu aleg ceva care să aibă legătură cu iubirea? Nu ea este cea care ne ajută să cunoaștem atât fericirea, cât și suferința? Și acum ...
Gata! Haideți să vedem despre ce este vorba! Să începem cu ...

1.      Nopți albe – F. Dostoievski
Deși este un roman de mici dimensiuni, mai degrabă o nuvelă, are un subiect ”bine conturat”. Mai exact, personajul principal este și naratorul, un tânăr singuratic ce trăiește într-o lume creată de el, dar care se schimbă în întregime atunci când o întâlește pe Nastenka, o fată foarte tânără și frumoasă de care se îndrăgostește iremediabil încă din prima clipă.
Mai mult, reușesc să formeze o strânsă legătură între ei fiind atrași de poveștile de viață ale fiecăruia. Oare relația lor se va consolida sau se va destrăma din momentul în care fata îi mărturisete tânărului că ea iubește pe altcineva? Ce credeți?
2.      Roșu și negru - Stendhal
Un alt roman complex și cu o poveste incredibilă. De această dată în prim plan apare povestea lui Julien Sorel, un tânăr sărac, inteligent și ambițios, care din dorința de a urca pe scara socială recurge la tot felul de situații aflate la limita moralității. Ajunge să cadă în propria capcană deoarece se îndrăgostește nebunește de doamna Renal, soția primarului, și chiar dacă trăiesc o intensă poveste de dragoste, tot el este nemulțumit că nu poate avea totul.
Totuși, dorința lui de a progresa este mult mai mare decât iubirea și prin aceleași căi de seducție ”nesincere” o ademenește și pe domnișoara La Mole. Chiar și așa gândurile lui rămân la cea dintâi. Va avea această poveste un final fericit? De ce Julien trăiește o iubire neîmplinită?
3.      Madame Bovary – G. Flaubert
Deși am citit-o cu mult timp în urmă, aveam vreo 14 – 15 ani pe atunci, nu puteam să nu pun și această carte pe listă. Este atât de interesantă și cred că fiecare dintre noi ar trebui să o citească. Indiferent câte aspecte voi menționa eu aici (pentru că este o scurtă descriere legată de acel element comun pe care îl au cele 3 romane) consider că este oportun să o treceți măcar pe lista de așteptare, chiar dacă veți opta să îi acordați ceva timp mai târziu.
Ce are atât de special această operă sau, mai degrabă, Emma Bovary, protagonista romanului? Tocmai felul ei de a fi, comportamentul, sentimentele și idealurile ei. Deși, este fiica lui moș Rouault, un simplu fermier, Emma visează la ”iubirea perfectă” întâlnită în romanele de dragoste citite pe ascuns la școala de maici. Căutările ei încep cu Charles Bovary, cel care îi va deveni soț, dar la scurt timp se plictisește. Totul continuă la Yonville, unde cei doi decid să se stabilească, având în vedere că Emma s-a îmbolnăvit. Aici, ea îl întâlnește pe Leon cu care are o aventură amoroasă pentru o perioadă de timp și totul se sfârșește când bărbatul decide să plece fără ca măcar să o anunțe. Emma suferă enorm câzând în depresie și nu reușește să-și revină decât atunci când îl cunoaște pe Rodolphe Boulanger, la expoziția de toamnă din Yonville.
Din păcate pentru ea, Rodolphe nu o vede decât ca pe o simplă amantă, pe care după ce o cucerește, interesul îi scade și fără motiv decide să o părăsească. După o altă dezamăgire, totul pare să prindă un alt contur când îl întâlnește din nou pe Leon. Dar, oare, vor reuși, în sfârșit, să fie fericiți? Vă las pe voi să aflați!
Din cele trei romane putem învăța că, de multe ori, iubirea poate creea tot atâtea probleme câtă fericire încape în inima unei persoane. Dar și faptul că deținându-le pe cele două nu mai putem deține o a treia virtute, decât să aspirăm la ea.




Cu drag, 
Șoarecele de bibliotecă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu