joi, 31 mai 2018

PRIMUL MEU MARATON DE LECTURĂ





Totul a început din curiozitate. Nici nu știam exact ce anume presupune un maraton de lectură. Așa că, am trimis un e-mail pentru mai multe detalii. Și am primit un răspuns în care pe lângă informațiile pe care le-am solicitat am aflat că m-am înscris în cursă. Deci, a trebuit să merg mai departe.
Și acum, să vă explic în ce constă acest maraton:
  1. Tematica maratonului
Poate vă gândiți că accentul s-a pus pe cantitate și nu pe calitate (bineînțeles că este important și numărul paginilor citite). Ei bine, nu e chiar așa! Adică, nu a fost specificat un număr de cărți care trebuie citite, ci faptul că lecturile permise vor fi doar din categoria cărți de memorialistică, biografii și autobiografii, alese în funcție de preferințele cititorului. Nu este interesant? Pe mine această idee m-a încântat cel mai mult.
  1. Perioada desfășurării maratonului
        Cât va dura totul? Nici mai mult nici mai puțin de o lună întreagă. Da, am avut la dispoziție 31 de zile în care să citesc ce vreau și cât vreau cu condiția să respect tematica maratonului. Vi se pare dificil? Mie chiar mi-a plăcut foarte mult. Mai mult decât atât, am reușit să citesc aproape în fiecare zi, adică, 23 de zile din totalul de 31 pe care le-am avut la dispoziție. Și nu am încercat să mă forțez să citesc cât mai multe pagini în fiecare zi. Totul s-a petrecut într-un mod cât mai firesc posibil. Mai jos aveți și un grafic detaliat pe zile.


1 mai – 40 pagini                     4 mai – 15 pagini                          5 mai – 50 pagini
6 mai – 47 pagini                     8 mai – 40 pagini                          9 mai – 37 pagini
10 mai – 13 pagini                 12 mai – 54 pagini                         13 mai – 40 pagini
14 mai – 10 pagini                 15 mai – 11 pagini                         17 mai – 19 pagini
18 mai – 7 pagini                   19 mai – 79 pagini                         20 mai – 56 pagini
21 mai – 50 pagini                  22 mai – 37 pagini                        23 mai – 14 pagini
24 mai – 20 pagini                  25 mai – 16 pagini                        26 mai – 44 pagini
27 mai – 40 pagini                  28 mai – 113 pagini
                    
  1. Cărțile alese
Nu a fost prea ușor să aleg ce anume să citesc. Mă gândeam că am suficient timp și că voi profita din plin să citesc toate cărțile pe care le am în bibliotecă. Așa că, am mai comandat 2 romane noi, nu de alta dar să fiu sigură că îmi ajung. Și, bineînțeles că una tot a rămas necitită. Totuși, să ținem cont că am fost doar la început!
Așadar, fiind primul maraton de lectură la care am participat am încercat să nu-mi impun reguli stricte, iar din lunga listă pe care am pregătit-o cu câteva zile înainte, am reușit să citesc cele 4 cărți desctise mai jos:
          a)      Mănâncă, roagă-te, iubește – Elisabeth Gilbert (360 pagini)
Viața ne rezervă mereu tot felul de surprize plăcute sau mai puțin plăcute, însă nu toate femeile au curajul de a pune punct unei căsnicii nefericite și să pornească într-o călătorie pentru redescoperirea sinelui și pentru cunoașterea fericirii și a liniștii sufletești. M-a impresionat puterea ei de a lupta pentru a-și îndeplini obiectivele și forța de a le dezvălui cititorilor ”ingredientele ideale” pe care le-a folosit în acest sens: plăcerea (pe care o regăsește în mâncare), rugăciunea și iubirea.
            Pe parcursul lecturii au fost momente în care am avut impresia că sunt și eu în acele locuri speciale din Italia sau India.
b)     Scrisoare către tata – Franz Kafka (144 pagini)
Această lectură a fost una mult mai intensă care mi-a acaparat atenția încă de la primele pagini. De ce? Pentru că, a încerca să eviți reacția tatălui de teamă să nu îl rănești sau să nu fi rănit consolidează mai tare zidul creat între tată și fiu și transformă relația acestora într-una mai rigidă și cu mai multe regrete pe tot parcursul vieții. Este important cât de mare poate fi dragostea unui părinte pentru copilul său, însă trebuie să știe și cum să-și exprime sentimentele. Ținerea în frâu a sentimentelor poate creea multă confuzie și chiar îndepărtarea celui drag.
Pentru mine este o carte pe care aș citi-o și reciti cel puțin o dată în fiecare an.
c)      Muzica tăcerii – Andrea Bocelli (272 pagini)
Nu puteam să nu aleg această carte având în vedere faptul că Andrea Bocelli este artistul meu preferat. Cum aș putea descrie această carte? Cuvintele nu sunt de ajuns pentru a putea relata plăcerea cu care am citit fiecare pagină, dar nici nu pot să nu menționez cât de mult m-a impresionat curajul interpretului de a-și accepta propria soartă (și-a pierdut vederea la vârsta de doar 12 ani) și ambiția și speranța de a lupta pentru a-și îndeplini marele vis, și anume, acela de a deveni un tenor renumit. Iar barierele de care s-a lovit la început nu l-au împiedicat să încerce iar și iar. Apoi, talentul său a fost asul din mânecă pe care l-a scos la momentul potrivit. Și uite unde a ajuns.
d)     Agatha Christie: Misterul celor 11 zile (284 pagini)
Puteam să nu aleg o carte care să aibă legătură cu Agatha Christie? Ei bine, nu! Și nu regret pentru că astfel am cunoscut viața ei mai complicată decât credeam. Și pentru asta o apreciez mult mai mult, atât ca om cât și ca scriitor, deoarece a avut tăria să spere mereu că va fi fericită și va găsi dragostea adevărată, deși a fost trădată de ambii soți. Cu toate astea, nu și-a neglijat niciodată cariera și chiar și în cele mai grele momente din viața sa ea a continuat să scrie, publicând numeroase romane.
Deci, nu încape îndoială că pe parcursul romanului nu au lipsit suspansul, misterul și bucuria, exact ingredientele pe care le folosește autoarea în cărțile sale.
Lăsând la o parte totul, eu cred că m-am descurcat destul de bine. Voi ce părere aveți? Ați participat la vreun maraton de lectură? Cum a fost?


Cu drag, 
Șoarecele de bibliotecă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu