marți, 29 mai 2018

Recenzie ,,Dacă aș rămâne” de Gayle Forman Vol. I

Titlu: Dacă rămâne

Autor: Gayle Forman

Editura: RAO

Număr de pagini: 219

Acum câțiva ani am văzut un film intitulat Sub anestezie, care aborda aceeași temă pe care se concentrează și cartea lui Gayle Forman, Dacă aș rămâne. În cartea de față, personajul principal îl reprezintă Mia, o tânără studentă la Conservator care suferă un accident tragic. În urma lui, Mia este nevoită să ia o decizie prăpăstioasă de viață și moarte și să facă față unei realități cu totul și cu totul crunte.

,,Orice ai alege, câștigi. Și, orice ai alege, pierzi. Ce pot spun? Dragostea este dificilă.”

,, putea să te pierd în felul acela dacă nu te-aș pierde azi. Te-aș lăsa să pleci. Dacă ai rămâne.”

M-a atras mult modul în care această carte este scrisă: delicat, fragil, plină de scenarii care fac cititorul să se atașeze de personaje, să se regăsească cu ele, iar mai apoi să trăiască împreună dramele lor. Presărată cu momente comice, Dacă aș rămâne este întruchiparea tragicului absolut. Protagonista este atât de bine construită, încât înduioșătoarea ei poveste m-a făcut să plâng până la sfârșitul cărții și apoi să mă gândesc la deciziile pe care noi toți le avem de luat, la viața noastră și cât de efemeră pare ea în comparație cu timpul și cu moartea.

,,N-ar trebui să-mi pese. N-ar trebui să-mi fac atâtea probleme. Înțeleg acum că este ușor să mori. trăiești este greu.”

Se citește ușor și are un stil lejer, denotă cursivitate și nu m-a plictisit deloc, fapt pentru care îi ofer cărții Dacă aș rămâne 9/10 steluțe.

Cu mult drag,
Șoarecele de bibliotecă

2 comentarii:

  1. Ai văzut și filmul? Se compară cu cartea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, tocmai ce am terminat și filmul. Se apropie mult de carte, în procent de 90% și e destul de bine regizat. Partea cea mai bună e volumul II al cărții. :)

      Ștergere