duminică, 10 noiembrie 2019

Recenzie ”Orbi” de Petronela Rotar




Titlu: Orbi
Autor: Petronela Rotar
Editura: Herg Benet
Număr pagini: 240
Categoria: Literatură română

Am citit o carte scrisă (”Privind înăuntru”) de Petronela Rotar, dar nu mi-a ajuns. Am ales-o pe a doua: ”Orbi”. Știu că nu am respectat ordinea corectă și mai știu că fără să vreau am procedat exact așa cum îi place autoarei să facă lucrurile, adică, să le inverseze.

Chiar și așa, am întâlnit același stil caracteristic. Nu am găsit o poveste de dragoste, ci opusul ei, și resturile adunate după ce starea de ”îndrăgosteală” a trecut.
Din nou, sunt scoase la iveală aspecte mai puțin plăcute despre o relație nereușită și o iubire neîmplinită. De data asta, autoarea nu mai este și protagonista, ci îi cunoaștem pe Alexa și Călin, doi tineri care la prima impresie par a forma cuplul perfect. Însă, în momentul în care cei doi decid să formeze o familie și ajung să trăiască sub același acoperiș lucrurile se schimbă radical deoarece au ocazia să se cunoască mai bine.
Bărbatul șarmant și iubitor devine foarte gelos și posesiv. Lucrurile care ar fi trebuit  să-i atragă atenția Alexei și să-și pună semne de întrebare le-a văzut ca pe niște gesturi de iubire. Oare suntem orbi încât nu vedem acele fapte care ar putea să ne facă rău în viitor? De ce suntem fericiți doar acum și nu pentru totdeauna? Ce este fericirea?

”[...] în viață, noi nu căutăm fericirea, cum am crede, ci familiaritatea.”

Inevitabil, Alexa a fost cucerită de ceea ce cunoștea foarte bine încă din copilărie. Deși a încercat să fugă, la propriu, de tatăl său deoarece era agresiv verbal și îi plăcea să consume alcool, deși, și-a promis că nu-și va alege un soț la fel ca el, a căzut în propria plasă și a făcut exact aceleași greșeli ca mama sa. De ce? Pentru că părinții sunt întotdeauna un șablon de urmat pentru copiii lor.  Pentru că, copiii vor alege lucrurile cu care sunt deja obișnuiți. Le va fi foarte greu să se desprindă de ceea ce le este familiar, dar nu imposibil. Vor trece prin remedii dureroase și lungi, dar utile.
Alexa este suficient de curajoasă să renunțe la o dragoste care a distrus tot ce a fost frumos la început? Sau preferă să se complacă în minciună?
Cartea este o altă lecție de viață despre iubire, obsesie, patimi și puterea de a merge mai departe.
Mi-a plăcut și vă recomand să  o citiți. Veți învăța să vă iubiți mai mult propria persoană. Este mai important decât ați putea crede la un moment dat!

Această carte mi-a fost oferită de editura Herg Benet pentru a scrie o recenzie. Le mulțumesc pentru acest exemplar. Mi-a plăcut! Sper să vă placă și vouă, dragi șoricei!
Puteți cumpăra cartea de pe următoarele site-uri: Herg BenetElefantLibris.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu