marți, 30 august 2016

Cum fac o recenzie?

Întrebarea asta mi-am pus-o abia când m-am văzut pusă în fața faptului împlinit și abia știam ce înseamnă. Începând mai întâi la ,,Timp de citit”, am căutat diverse modele de recenzii și am constatat că nu urmăresc un anumit tipar. Oricâte recenzii am citit, toate erau diferite. Așa am învățat să fac o recenzie proprie, care să urmărească esențialul pe care cititorul îl caută, dar care să și satisfacă curiozitatea în legătură cu respectiva carte.

Cum fac o recenzie?

Pasul 1.
Vor fi necesare unele detalii de introducere precum:
-titlul(original sau nu);
-autorul;
-editura;
-numărul de pagini;
-genul(nu este obligatoriu, puteți folosi asta la Pasul 2.).

Pasul 2.
După ce ați stabilit baza, continuați cu prezentarea temei, a subiectului cărții.
Trebuie să aveți în vedere o prezentare succintă, coerentă, fără a marca finalul. Puteți face apropouri asupra lui, dar nu-l scrieți. Ați lua tot misterul.
Nelipsite vor fi citatele scoase de voi, bineînțeles. Fiecare acțiune sau idee poate fi încadrată de un citat, o replică memorabilă.

Pasul 3.
După prezentarea acțiunii, evident, prezentarea personajelor.
Luați cele mai active personaje și încadrați-le în tipologii, faceți comentarii asupra lor, scoateți câteva trăsături de caracter și nu uitați de citate nici aici.

Pasul 4.
Propria părere argumentată.
Paragraful acesta va fi stricat subiectiv. Vă dați cu părerea despre modul de scriere, despre construcția personajelor, firul acțiunii și, dacă e cazul, redactarea cărții.
Argumentați mereu.

Pasul 5.
Partea mea favorită: puncte tari și puncte slabe. :)
Pasul acesta îl recomand scris la liniuță pentru o aerisire a cuvintelor.
Veți face două paragrafe cu două titluri și încercați să priviți romanul în ansamblu, apoi alegeți de acolo ce v-a plăcut și ce nu. Fiți sinceri!

Pasul 6.
Finalul. Scrieți un fel de concluzie, scurtă, succintă și nu uitați să dați o notă cărții.

Ei bine, cam asta urmăresc eu în redactarea recenziilor și sper că am putut ajuta pe cineva cu acest articol.
Dacă aveți întrebări, aștept să vă răspund.

Toate gândurile mele bune!
Jovia.

4 comentarii:

  1. Nu pare deloc simplu si pun pariu ca, chiar nu este. E nevoie de mult timp dedicat.Trebuie sa stii sa te exprimi corespunzător. Sa scrii totul într-o ordine precisă in asa fel încât sa nu induci in eroare pe cine citeste. Apoi trebuie sa stii ce sa alegi din acea carte doar nu o poti rezuma pe toată. Si apoi sa.ti exprimi punctul de vedere, dar nu prea apăsat sa schimbi ideiile cititorilor. E greu. Dar cred ca efortul merita :3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, nu e ceva ușor, dar efortul merită. Știi că viziunea unor oameni depinde de ce scrii tu și asta e încântător.
      Mulțumesc pentru com, Lori. :*

      Ștergere
  2. Ei bine, bune sfaturi. Dacă ai ști de când caut un articol de genul. Mersi mult, Jovia! Îmi va fi folositor!

    RăspundețiȘtergere