luni, 6 martie 2017

Recenzie ,,Ultimele cazuri ale lui Miss Marple” de Agatha Christie

Titlu: Ultimele cazuri ale lui Miss Marple
Autor: Agatha Christie
Număr pagini: 152
Editura: RAO
Gen: Polițistă

Nu e o carte mare, dar are un conținut de aur, cum îmi place mie să spun. Ultimele cazuri ale lui Miss Marple chiar cuprinde, cum arată și titlul, cel 9 cazuri de poliție rezolvate de bătrânica Miss Marple.
Cu o înfățișare ce aduce mai mult cu drăgălășenia întruchipată, Miss Marple se dovedește a fi o bună detectivă, cu o minte sclipitoare și extinsă. Bătrâna ia parte uneori direct, alteori indirect la evenimente care afectează societatea: o crimă, un furt, o comoară ascunsă, o înșelăciune. Despre oricare din cele enumerate am vorbi, Miss Marple pândește detaliile care le scapă, de regulă, polițiștilor și inspectorilor, dar care însuflețesc o perspectivă greu de acceptat.


Aș vrea să aleg una mai aparte din cele 9 spețe transpuse, dar mi-au plăcut toate atât de mult, încât nu am una preferată. Totuși, voi lua ultimul caz din carte.
Intitulat Nebunia lui Greenshaw, povestea vorbește despre un conflict de moștenire încărcat cu o crimă aproape perfectă. Ajutorul lui Miss Marple în acest caz vine de la un prieten apropiat care se hotărăște să îi prezinte cazul în urma activității ineficiente a poliției, care nu găsea nicio legătură între persoanele suspecte și crimă. Modul concis în care este prezentă rezolvarea din perspectiva bătrânei lasă o urmă de umor și entuziasm asupra cititorilor, atribuind scrierii lui Christie o doză nebună de inteligență.

E de prisos să notez puncte tari aici și e imposibil să pot stoarce puncte slabe din lucrarea unei scriitoare care a uimit atâtea generații.
Părerea mea de final rămâne pozitivă și neschimbată față de stilul de scris și de ideile cu care este zugrăvită o faptă ilegală, lucru care ridică romanul la 5/5 steluțe în catalogul cu note.
Recomand această carte persoanelor de orice vârstă, dar și celor înclinați spre genul polițist.
Citiți cu drag Agatha Christie, pentru că toți avem ceva de învățat despre natura umană și erorile societății, și mai ales, toți putem fi detectivi... măcar în cărți.

Toate gândurile mele bune,
Șoarecele de bibliotecă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu