Titlu: Monstrul din prag
Autor: H. P. Lovecraft
Editura: Vremea
Număr pagini: 238
Categorie: Horror
Tot ce pot să spun după ce am citit această carte e că mi-a dat niște fiori pe spate de frică. Bineînțeles, cei care iubesc genul horror, cu siguranță o vor aprecia mai mult, dar eu o consider o învățătură să nu mai citesc altădată acest gen. :))
,,Monstrul din prag” nu e chiar ,,o carte”, ci o culegere de mai multe povestiri horror, 5 la număr, după cum urmează:
- Cazul Charles Dexter Ward
- Dincolo de zidul somnului
- Șobolanii din ziduri
- Cel ce bântuia în bezne
- Monstrul din prag.
Prima, ,,Cazul Charles Dexter Ward” este cea mai lungă, de 140 de pagini, cu un conținut de-a dreptul macabru. Lovecraft surpride aici povestea nefericită a tânărului Charles Ward, pasionat de magie, științe exacte, cărți oculte, alchimie, vrăjitorie. Cu un fir narativ palpitant, autorul îți trezește suspiciuni și frici cu fiecare pagină. Așa se face că, la început, totul este blurat și de neînțeles, ca mai apoi să pătrunzi într-o lume de-a dreptul sinistră, la care nicio minte umană sănătoasă nu ar ajunge.
,,Suntem toți călători ce străbat spații imense și secoli nenumărați.” -Dincolo de zidul somnului
Un lucru care m-a impresionat a fost folosirea datelor exacte, a locurilor și a detaliilor date despre împrejurări, ceea ce te face la un moment dat să te întrebi dacă nu cumva ororile descrise în carte sunt fapte reale și personajele chinuite de autor au trăit pe pielea lor întâmplările... apoi îți dai seama că nu ar mai fi rămas nimeni care să le povestească.
Înclinația lui Lovecraft către această filozofie interzisă a lumii magiei negre, a lumii de dincolo, a diverselor ideologii și terorii îmbracă forma unei povestiri complexe și, mai mult, este încărcată de sentimente specifice (teamă, anxietate, iritabilitate) care le sunt transmise cititorului prin trăirile inimaginabile ale personajelor.
Cu toate că este o culegere de mai multe povești, ideile sunt autentice pentru fiecare dintre ele și cu subiecte diferite, dar abordate prin același mijloc înfricoșător.
,,Există zone de umbră cât se poate de aproape de drumurile vieții noastre zilnice și, uneori, un suflet malefic iese din tenebre.” -Monstrul din prag
Este o carte de nota 9/10, scrisă excelent, fără detalii de prisos, care își atinge sigur și precis obiectivul: acela de a arăta și fața nevăzută a literaturii universale în toată complexitatea sa, motiv pentru care trebuie să recunosc că H. P. Lovecraft este cu mult deasupra lui Stephen King în acest domeniu.
Toate gândurile mele bune,
Șoarecele de bibliotecă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu