luni, 23 aprilie 2018

Mica mea colecție de la târgul de carte Gaudeamus



Deja a devenit o tradiție pentru mine să particip la târguri de carte de două ori pe an. Nu  știu cât de ciudat vi se pare, dar mie îmi place mult. Nu doar pentru că sunt adunate la un loc o mulțime de cărți la prețuri accesibile, ci și pentru că am ocazia să întâlnesc autorii preferați. Astfel, niciodată nu plec de acolo cu mâna goală. Așa cum s-a întâmplat și în acest an. M-am întors acasă cu 10 romane absolut minunate pe care abia aștept să le citesc. Mai exact, doar pe 9 dintre ele deoarece ”Doamna Bovary” a lui Flaubert și-a câștigat admirația din partea mea încă de când eram doar o adolescentă.
Dacă preferați romanele de dragoste vă recomand să încercați să redescoperiți povestea tragică a Emmei Bovary, o femeie cu o căsnicie nefericită, un soț mediocru, niște amanți egoiști și prea multe iluzii romantice.
Continuând traseul pe aceeași linie romantică ”Maestrul și Margareta” de M. Bulgakov este o parabolă despre putere și efectele ei distrugătoare, despre bine și rău și, mai ales, despre fragilitatea umană și forța  iubirii.
O altă carte care nu cred că are nevoie de prea multe prezentări este romanul ”Război și pace” considerat a fi cel mai mare roman scris vreodată, remarcabil prin complexitate și unitate, un roman istorico-psihologic de mari proporții. Pe pânza sa vastă, se țes poveștile a 500 de personaje, dintre care unele sunt istorice și altele fictive.
Ieșind puțin din sfera realismului, Murakami ne introduce în lumea fantasticului unde pisicile vorbesc, peștii cad din cer, iar spiritele își părăsesc trupul, mânate de nevoia de dragoste sau de sânge. Astfel că aflăm povestea plină de fantezie a aventurilor tânărului Kafka care pleacă de acasă în căutarea mamei și a surorii dispărute cu mult timp în urmă. (”Kafka pe malul mării)
Putem extinde călătoria descoperind întreaga lume, dar și pentru a se descoperi pe sine, alături de ”cititorul din peșteră” și odată cu ele și dragostea pentru lectură.
O dragoste mai intensă pentru literatură o trăiește și ne-o dezvăluie și nouă Juliette, ”fata care citea în metrou” în fiecare zi, dar și schimbările ce se produc în viața ei în momentul în care decide să se desprindă din rutina zilnică.
Schimbările atrag după sine noi întâmplări, noi consecințe. Așa se face că din metrou ajungem să călătorim cu luxosul Orient Express și să întâlnim 12 călători suspecți de crimă, o crimă ce avusese loc chiar în acel compartiment. Iar ca de obicei, și de această dată tot detectivul Hercule Poirot va fi cel care va reuși să deslușească întregul mister. (”Crimă în Orient Express”)
Nu la fel de bine se descurcă Agatha Christie când este pusă în fața necunoscutului deoarece ea nu reușește să dezlege misterele călătoriei în care se aventurează. (”Femeia din Orient Express”)
Mă gândesc că e mai bine să încheiem șirul lecturii într-un stil mai sobru și emoționant alături de ”Scrisorile” lui Dostoievski, în mare parte acestea fiind adresate tatălui său, dar și ”Scrisoare către tata” de F. Kafka, aceasta din urmă reflectând o luptă atât interioară cât și ”fizică” între tată și fiu.
Sper să vă placă romanele alese de mine. Poate, într-o zi, le veți citi și voi, dacă nu cumva ați făcut-o deja.


Numai bine, 
Șoarecele de bibliotecă!

2 comentarii:

  1. Foarte interesantă selecția ta de cărți. Dar sunt curioasă, cu ce autori te-ai întâlnit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că îți plac cărțile alese de mine! I-am întâlnit pe Alexandru Lazlo și pe Sandi Cătinean. Sunt 2 persoane pe care le cunosc.

      Ștergere