vineri, 30 martie 2018

GLOSAR – pentru iubitorii de cărți și nu numai …


Pentru unii nu este atât de ușor să exprime în vorbe ceea ce simt sau ceea ce doresc să evidențieze, așa cum pentru alții este doar un joc de cuvinte să reflecte ceea ce gândesc. De aceea, pasiunea pentru cărți și lectură poate fi redată în diferite imagini și culori. Toate adunate la un loc constituie un întreg necesar umanității. Adică, fiecare dintre noi avem nevoie să cunoaștem părerile, impresiile și experiențele trăite de acea categorie de oameni care ni se aseamănă sau poate nu.
Voi porni de la extrema pozitivă, adică, aceea a celor care au pasiunea de a colecționa cărți (bibliofili sau bibliomani). Sunt multe de spus despre ei și, în acest caz, poate cuvintele nu sunt de ajuns pentru a face o descriere binemeritată. Și nici voi nu cred că vă doriți să citiți un amalgan de aprecieri doar pentru a consolida statutul lor. Ceea ce vreau să evidențiez este modul în care un iubitor de carte își cinstește pasiunea. Nu așteaptă laudele celor din jur (deoarece nimeni nu va veni să-l aplaude pentru că citește) și nici recunoștință, ci doar mulțumirea și bucuria de a transmite mai departe dragostea sa pentru lectură. Mai mult, se va simți util atunci când va avea cui să dăruiască cărți sau să ofere sfaturi și păreri.
Totuși, dacă sunt persoane care suferă de bibliomanie sau bibliofilie (deși tind să cred că dacă există sunt puțini aceia) nu cred că ar constitui un pericol pentru ceilalți, ci ar avea tot ei un mare dezavantaj pentru că mai mult ca sigur ar trăi într-o lume proprie, efectiv ireală, care le-ar cauza probleme și dificultăți în a reuși să se integreze în societate. Cred că s-ar simți niște intruși într-o lume imperfectă. Este doar o părere.
Nu zic că este greșit sau anormal să ai o pasiune și să crezi cu tărie în ea, ceea ce vreau să spun este că pentr orice lucru, situație sau pasiune trebuie să avem o limită, să facem totul cumpătat, să gândim mereu și să găsim minimul și maximul între care să ne desfășurăm. Moderația, un echilibru în toate. Nu este tocmai ușor, dar nici imposibil. Calea de mijloc este câte puțin din fiecare. Nici prea puțin nu e bine, cum nu e bine nici prea mult. De aceea, insist să dau un exemplu pe care l-am mai specificat într-un articol anterior. Mă refer la a transforma plăcerea pentru citit într-un ritual zilnic. Nu dăunează, dimpotrivă este o activitate benefică pentru creier și cel mai bun remediu de relaxare.
Să nu uităm și de cealaltă extremă, cea a biblioclaștilor (distrugătorii de cărți). Aici nu pot să nu fac o paranteză și să nu amintesc de vestitul Montag, un pompier care urăște cărțile (bibliofob) și prin natura meseriei sale descoperă plăcerea de a le arde.
Astăzi, vreau să cred că nu sunt astfel de oameni, dar asemănători lor, aș spune eu că, sunt cei cărora nu le place să citească.
Ei bine, pentru a vă alunga puțin din supărare (dacă cumva v-au întristat ultimele cuvinte) vă propun să faceți o scurtă plimbare cu un bibliobuz, să alegeți o carte și să o savurați cu plăcere până la destinație. Și dacă găsiți printre ele și cărți vechi, al căror miros vă acaparează, este minunat. (bibliosmia)
Ce să mai spun că dacă sunt printre voi și câțiva pasionați ai cifrelor și cunoscători ai cărților din punctul de vedere al valorii prețului și istoricului lor (bibliognozie), totul devine mai interesant și atractiv?!
Rămâne la latitudinea voastră să alegeți categoria din care vreți să faceți parte sau să o stabiliți pe cea în care vă aflați deja.



Numai bine,
Șoarecele de bibliotecă!



GLOSAR

v  Bibliofil = persoană care are pasiunea de a colecționa cărți
v  Biblioman = persoană stăpânită de bibliomanie, colecționar pasionat de cărți
v  Bibliomanie = pasiune exagerată pentru cărți
v  Bibliofilie = interes deosebit pentru cărți
v  Biblioclast = distrugător de cărți
v  Bibliofob = persoană care urăște cărțile
v  Bibliobuz = autobuz amenajat ca bibliotecă itinerantă
v  Bibliosmia = plăcerea de a mirosi cărți vechi
v  Bibliognozie = cunoaștere a cărților din punctul de vedere al valorii prețului și istoricului lor
v  Biblioterapie = tratament al unor maladii nervoase prin lecturi adecvate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu