duminică, 21 ianuarie 2018

Pasiuni multiple - mai multă dragoste pentru citit şi un joc de cifre

Chiar şi pasionaţii de lectură ascund sau nu şi alte activităţi la fel de interesante. Şi cum fiecare dintre ele necesită atenţie, efort, timp şi cât mai multe informaţii noi, nu mai încape îndoială cât de importantă este implicarea directă în toate sarcinile aferente.
Am ales să transpun în cifre pasiunea pentru citit. Oare cum pot face asta? Simplu. Adică, urmărind paşii de mai jos:
1.      Care este intervalul de timp de care am nevoie pentru a citi astăzi?
Rareori poate, mulţi dintre voi vă puneţi această întrebare în gând şi nu de puţine ori aflaţi răspunsul abia după ce aţi terminat de citit o carte.
Ei bine, specialiştii ne informează că este indicat să citim minim 30 de minute în fiecare zi deoarece lectura este benefică pentru imbunătăţirea stării de spirit sau a somnului.
Totuşi, eu tind să cred că noi, iubitorii de cărţi, depăşim de fiecare dată acest interval de timp.
2.      Câte cărţi voi citi?
Mulţi dintre voi aţi confirmat că vă place să citiţi mai multe cărţi în acelaşi timp. Cu siguranţă, este o experienţă interesantă. Şi eu am încercat, dar nu pot spune că am putut merge aşa până la capăt. Mai degrabă, am început să citesc o altă carte atunci când am renunţat la alta care nu mi-a plăcut. Dar nu e acelaşi lucru.
Până la urmă, numărul lor nu contează atât de mult la cât de importantă este satisfacţia pe care ţi-o oferă un lucru făcut din plăcere. O carte, două, trei sau cinci, toate contribuie în egală măsură la îmbunătăţirea stării de spirit.
3.      De cât timp am nevoie pentru a citi o carte?
Nu este necesar să analizăm minuţios sau să ne impunem termene-limită privind citirea unei cărţi pentru că astfel riscăm să transformăm pasiunea într-o povară pentru ca ulterior, în timp, să constatăm că ceea ce până atunci ne stimula să citim, mai târziu ne poate provoca disconfort.
Nu contează dacă vom citi cartea aleasă într-o singură zi, o săptămână sau chiar o lună. Există o mulţime de factori care, de multe ori, ne împiredică să alocăm mai mult din timpul nostru cititului. Important este să nu renunţăm şi să citim zi de zi. Voi ce părere aveţi?
  1. De câte ori voi reciti aceeaşi carte?
Nu este greu de înţeles că fiecare va citi şi reciti o carte ori de câte ori va simţi nevoia să facă asta. Mai mult decât atât, o carte citită în perioada adolescenţei va avea un alt înţeles şi impact asupra persoanei respective dacă o va citi în perioada maturităţii.
  1. Voi citi singur sau alături de prieteni?
A fi singur într-o încăpere unde domneşte liniştea, este locul ideal pentru lectură. Totuşi, cum ar fi să ai cel mai bun prietn alături şi să citiţi împreună? Aţi încercat o astfel de experienţă?
Indiferent unde, cum şi cu cine vom citi, această plăcere nu va putea fi diminuată. Totul depinde numai de noi, cititorii.
Drept urmare, nu este atât de important numărul cărţilor citite într-un anumit interval de timp sau timpul consumat pentru desfăşurarea acestei activităţi, dacă gradul de mulţumire este cel preconizat că va fi obţinut încă de la iniţierea sarcinii.

Totodată, această situaţie ne demonstrează că nu întotdeauna avem nevoie de date exacte pentru a duce la bun sfârşit planul dorit.


Cu drag,
Şoarecele de bibliotecă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu