vineri, 31 ianuarie 2020

Cărţile - aventură şi călătorii






Cărţile pe care le-am citit m-au purtat prin cele mai frumoase locuri din lume la care visez să ajung într-o zi. Până atunci, nu îmi rămâne decât să scriu cu bucurie despre ele.

1.      Călătorii cu Charley -  J. Steinbeck  (328 pagini citite)
Mi-am propus să citesc acest roman gândindu-mă că îl voi cunoaşte ma bine pe Steinbeck-omul şi nu ca autor. Şi aşa a fost. Am întâlnit un bărbat simplu care şi-a îndeplinit un vis frumos: a vizitat (toată) America şi a găsit subiectul despre care să scrie în noul său roman. Chiar a făcut o treabă bună! Mie mi-a plăcut! Am apreciat curajul pe care l-a avut de a porni „în lume” alături de câinele său.

2.      Rătăcirile fetei nesăbuite – M. V. Llosa (344 pagini citite)
Mă mir cum de am putut citi până la capăt această carte. Nu mi-a plăcut de Ricardo, care i-a iertat totul femeii iubite. Indiferent în ce colţ al lumii (Peru, Anglia, Franţa, Italia sau Japonia) o întâlnea, de fiecare dată purta alt nume şi era căsătorită cu un alt bărbat, el o primea cu braţele deschise. S-au şi căsătorit (deşi pentru ea a fost doar o formalitate pentru a avea acte în regulă) şi a sperat că astfel o va putea ţine alături, dar fără rezultat. Ea a ales să trăiască o viaţă haotică până la final. Iar el, a ales singurătatea.

3.      Oliver Twist – C. Dickens (480 pagini citite)
Mi-am dorit să citesc acest roman încă de când eram în liceu. Nu l-am găsit la bibliotecă, apoi am uitat complet de el. Până anul trecut, atunci când l-am găsit la standul editurii Corint de la un târg de carte. Am ştiut că nu voi rezista mult tentaţiei. Iar acum a venit momentul! Nici nu ştiu ce să spun! O carte tristă, un suflet zbuciumat, o copilărie „zguduitoare”. Îmi este greu să cred că un copil nevinovat trebuie să plătească pentru păcatele părinţilor. Îmi este greu să înţeleg de ce un frate, chiar dacă este vitreg, alege să strice viitorul unui suflet curat. Şi îmi pare bine că s-au găsit câţiva oameni care să îl ajute pe Oliver să nu meargă pe un drum greşit.
Nu ştiu dacă aceste întâmplări sunt adevărate (sper să nu fie), dar eu mă bucur că am ales „să savurez” cu entuziasm cărţile lui Dickens.


Şi uite că, de la fiecare carte citită am câte ceva util de învăţat. Nici nu mai spun nimic de starea de bine pe care o simt în timpul lecturii. Şi chiar dacă timpul trece, îmi rămân lecţiile de viaţă.



Cu drag,
Şoarecele de bibliotecă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu